Με την ονομασία "Μακεδονική" επισήμως η προεδρία της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Με την ονομασία "Μακεδονική" επισήμως η προεδρία της ΠΓΔΜ στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Αρ. Πρωτ. 10364/18.05.2010

Προς Πρωθυπουργό και

Υπουργό Εξωτερικών

κο Γεώργιο Παπανδρέου

Πριν λίγες ημέρες  ξεκίνησε στο Στρασβούργο η 120η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλα η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης πέρασε στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) με την επίσημη  ονομασία «Μακεδονική» με αστερίσκο.

Συγκεκριμένα, ο διευκρινιστικός αστερίσκος δίπλα στην ονομασία «Μακεδονική» θα συνοδεύεται από υποσημείωση που θα αναφέρει με βάση το άρθρο 21Β του εσωτερικού κανονισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι «η διανομή εγγράφων εκ μέρους ενός εκπροσώπου γίνεται κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του εν λόγω εκπροσώπου και δεν προδικάζει τη νομική ή πολιτική θέση του Συμβουλίου των Υπουργών».

Η εν λόγω απόφαση φαίνεται να έχει ληφθεί «ερήμην» αντιδράσεων από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας μας, καθώς το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μονοπωλούν τα οικονομικά μέτρα αφήνοντας, όπως φαίνεται, στο περιθώριο κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Επιπλέον η απόφασή αυτή αποτελεί παραβίαση της απόφασης 95 του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ορίζουν σαφώς ότι έως ότου επιλυθεί μεταξύ των δύο κρατών το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, επισήμως θα πρέπει να αναφέρεται η προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. 

Την ώρα που ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ  κατά την παραλαβή της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης υπερασπίζεται την εθνική αξιοπρέπεια της χώρας του και κάνει λόγο για «πολιτικό ρεαλισμό», η στάση του Υπουργού  Εξωτερικών της Ελλάδας φαίνεται  παθητική και ανύπαρκτη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εξωτερικών:

- Σε τι ενέργειες προέβη το αρμόδιο Υπουργείο πριν αναλάβει η ΠΓΔΜ την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να υπερασπιστεί την εθνική αξιοπρέπεια της δικής μας χώρας και να αντιταχθεί στην καθιέρωση της ονομασίας «Μακεδονική» της προεδρίας της ΠΓΔΜ;

- Σκοπεύει να αντιδράσει, έστω και καθυστερημένα το αρμόδιο Υπουργείο στο Συμβούλιο της Ευρώπης;

Απάντηση Υπουργείου